Ungdomsarbetslöshet

Jag har suttit och sorterat massa papper på jobbet idag. Det bästa med att sitta still på ett och samma ställe länge är att man kan lyssna på radio. P4 Västerbotten sänder ett program som heter Västerbotten direkt där dom för en stund sen pratade ungdomsarbetslöshet och varför den är så låg i Dorotea (12,1%)
Dom ringde upp Doroteas kommunalråd som menar att det på den lilla orten finns mycket industri samt några större företag som "slukar" många ungdomar, ex. Datakompisen.
Dorotea kommun har hjälpt Datakompisen att skapa förutsättningar för att kunna växa genom att anpassa nya lokaler. För att ett företag ska kunna växa måste föutsättningarna finnas och jag anser att det är kommunens skyldighet att hjälpa till och skapa dessa.
Kommunen ska serva företagen - inte tvärtom!

Dorotea är kända för ett bra företagsklimat och vi i Vilhelmina måste ställa oss frågan: Vad gör Dorotea rätt?
Kommunalrådet säger själv att han tror det beror på att kommunen har en bra kontakt med företagen , att dom ställer upp och skapar förutsättningarna och erbjuder bra hyra.

I Sverige och i Vilhelmina är det hög andel av ungdomarna som inte går ut gymnasiet med fullständiga betyg, det är ett stort problem och leder till arbetslöshet.
Jag har träffat Malgomajskolans nya rektor Per Lindberg ett par gånger och han vill verkligen ta krafttag mot detta. Varför är det coolt att misslyckas i skolan?

Vidare så har Dorotea den senaste tiden blivit kända även utanför länsgränsen för deras brinnande engagemang när det gäller sjukvården och i programmet väcks nya frågor:
Kan näringslivet bromsas när man inte kan säkra vård? På vilka nivåer i samhället kommer detta slå för Dorotea? Kan vi få den arbetskraften vi behöver om vi inte har bra sjukvård?

När det gäller ungdomsarbetslöshet så ligger Vilhelmina på en inte så smickrande 25:e plats med 29,6%
Så jag kastar ut frågan till mina politikerkollegor - Vad ska vi i Vilhelmina kommun göra för att skapa förutsättningar?

http://www.dn.se/ekonomi/ungdomsarbetslosheten-i-sveriges-alla-kommuner


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0