Kampen om ambulansen

Ikväll sänder Uppdrag Granskning ett reportage om Dorotea och Åseles kamp för ambulansen och akutsjukvården.
Uppdrag granskning har tidigare sänt ett reportage där dom belyste den utvecklingen som pågått länge i glesbygden. Befolkningen minskar, skolor och bensinmackar stänger och servicen blir sämre och sämre.
Utvecklingen har nu gått ett steg längre när ambulansen dras in.

Ambulansen är viktig - oavsett storlek på orten 
Att landstingsrådet inte talar sanning och beskriver det här tilltaget som en besparing utan försöker påskina att detta är en komplettering till ambulansen är fegt tycker jag. Var tydlig och säg som det är!
Jag tycker det är mäktigt hur helt vanliga människor engagerar sig i en politisk fråga. Våra "grannar" känner med all rätt stor oro inför framtiden och ilska över beslutet. Jag är stolt över att dom reagerar.

Vi i Vilhelmina borde också reagera, vi kommer också bli berörda då vår ambulans kommer åka mellan kommunerna och kanske inte finns på plats på vi behöver den. Varför reagerar vi inte?
Bra fråga - jag har själv ställt mid den frågan flera gånger. Jag tror jag helt enkelt känner mig lite hjälplös vilket jag tycker är lite fegt att skylla på. Jag önskar att Vilhelminas Socialdemokrater internt har en dialog med Socialdemokraterna i Landstinget ang. den rådande situationen, jag tror nämligen att det slår hårdare då man kritiserar varandra inom det egna partiet. Tyvärr så har jag inte hört något om någon dialog, jag läste på VK.se i november att vårt kommunalråd är nöjd över vården. Det är iofs. lätt för mig att tycka att någon annan ska fixa.

Den här frågan rör många fler än bara Åsele och Dorotea. Den rör dom allra flesta i vårt land. Många har en koppling till landsbygden och den utvecklingen som är ett faktum vill ingen se.
Att nå konsensus i just den här frågan är nog omöjligt, men Dorotea och Åseleborna har tvingat våra ledande landstingspolitiker att lyssna och reflektera.
 
Det blir nog ett intressant reportage där dom bland annat kunnat bevisa att ett enda beslut får stor konsekvens bla att Åsele nu har sämst reaktionstid i landet gällande ambulans.

KAMPEN FÖR AMBULANSEN IKVÄLL I SVT 1 KL 20.00


Ungdomsarbetslöshet

Jag har suttit och sorterat massa papper på jobbet idag. Det bästa med att sitta still på ett och samma ställe länge är att man kan lyssna på radio. P4 Västerbotten sänder ett program som heter Västerbotten direkt där dom för en stund sen pratade ungdomsarbetslöshet och varför den är så låg i Dorotea (12,1%)
Dom ringde upp Doroteas kommunalråd som menar att det på den lilla orten finns mycket industri samt några större företag som "slukar" många ungdomar, ex. Datakompisen.
Dorotea kommun har hjälpt Datakompisen att skapa förutsättningar för att kunna växa genom att anpassa nya lokaler. För att ett företag ska kunna växa måste föutsättningarna finnas och jag anser att det är kommunens skyldighet att hjälpa till och skapa dessa.
Kommunen ska serva företagen - inte tvärtom!

Dorotea är kända för ett bra företagsklimat och vi i Vilhelmina måste ställa oss frågan: Vad gör Dorotea rätt?
Kommunalrådet säger själv att han tror det beror på att kommunen har en bra kontakt med företagen , att dom ställer upp och skapar förutsättningarna och erbjuder bra hyra.

I Sverige och i Vilhelmina är det hög andel av ungdomarna som inte går ut gymnasiet med fullständiga betyg, det är ett stort problem och leder till arbetslöshet.
Jag har träffat Malgomajskolans nya rektor Per Lindberg ett par gånger och han vill verkligen ta krafttag mot detta. Varför är det coolt att misslyckas i skolan?

Vidare så har Dorotea den senaste tiden blivit kända även utanför länsgränsen för deras brinnande engagemang när det gäller sjukvården och i programmet väcks nya frågor:
Kan näringslivet bromsas när man inte kan säkra vård? På vilka nivåer i samhället kommer detta slå för Dorotea? Kan vi få den arbetskraften vi behöver om vi inte har bra sjukvård?

När det gäller ungdomsarbetslöshet så ligger Vilhelmina på en inte så smickrande 25:e plats med 29,6%
Så jag kastar ut frågan till mina politikerkollegor - Vad ska vi i Vilhelmina kommun göra för att skapa förutsättningar?

http://www.dn.se/ekonomi/ungdomsarbetslosheten-i-sveriges-alla-kommuner


"Mina känslor är all over the place"


Jag har verkligen svårt att inte bli berörd över beskedet att Sverige fått en liten prinsessa.
Jag känner inte som Daniel, att mina känslor är all over the place, men löjlig som jag är så föll en liten glädjetår när jag läste den glada nyheten.

Att bli förälder är fantastiskt och helt plötsligt får livet en ny mening.
Jag tror det är samma känsla för dom flesta, oavsett om man är prins och kronprinsessa eller bara en helt vanlig Andersson.

Grattis Victoria och Daniel och lycka till!


Behövs C?

Umeås kommunalråd, Lennart Holmlund (S) frågar sig i sin blogg den 21 februari om Centerpartiet verkligen behövs i dagens samhälle?

Jag bor på landsbygden, nämligen i Vilhelmina. Jag vill engagera mig politiskt för det är väldigt spännande att ha möjlighet att påverka sin omgivning och kommunen som jag lever i - samt sin egen vardag.
Jag bor i Vilhelmina av en anledning, nämligen att jag älskar det.
 Jag älskar tryggheten och närheten till naturen.
Enligt mig finns det bara ett parti som specifikt jobbar för landsbygden, nämligen C -
vilket jag tycker är väldigt viktigt

Jag tänkte att jag skulle jämför lite politik på hemsidorna mellan S och C
Båda sidorna har typ "vår polititk från A-Ö" som jag tycker är suveränt för helt valiga människor som inte orkar läsa hela idé/partiprogram.
Under L hittar jag ingen rubrik som heter Landsbygd på S hemsida så jag kikar vidare under ex. infrastruktur. Där står det att man vill rusta upp och bygga ut järnvägsnätet, satsa på strategiska infrastrukturprojekt som t ex nya höghastighetsbanor, och (med fet stil) bygga ut Stockholms tunnelbana.
Längre ner står det (också med fet stil) Människor i hela landet ska kunna ta sig fram snabbt och kunna lita på att tåget, spårvagnen eller bussen kommer i tid.

Ja, det låter ju bra. Behöver ju inte betyda specifika satsningar på landsbygd iofs.
Kort sagt så var det svårt att hitta vad Socialdemokraterna vill göra för landsbygden.
(neddragningar inom vården för landsbygden, behöver jag säga mer?)

C å andra sidan har faktiskt en rubrik som heter Landsbygd, det finns ambitioner och utvecklade strategier för att hela landet SKA leva.
Jag vet att många i gles och landsbygd känner sig besvikna på C. Jag hör röster som pratar om stureplanscentern och att det bara satsas på städer.
Det har skett en del förändringar inom C, ny partiledare och just nu skrivs vårt nya idéprogram tillsammans med hela Sverige, alla som vill!

Jag har sagt det förut och jag säger det igen -  Upp till bevis Centerpartiet, nu visar vi ATT vi behövs!


Älskling...

Så var den här, vår fjärde alla hjärtans dag tillsammans och oj, så mycket som hänt.
Martin, du är den jag vill dela mitt liv med, och här får du veta varför:
Du kan ALLT!!
Du är ärlig, Jag kan alltid lita på dig, Du är omtänksam, Du är givmild, Du är ambitiös, Snäll och Rolig. Du ställer alltid upp och sätter ALLTID mig och vår son i främsta rummet. Du är lurig och klurig och jag är så stolt över dig.
Du är prydlig och gör det mesta ordentligt. Du är helt enkelt bäst, och det jag uppskattar mest är att du utan tvekan är den absolut bästa pappan jag någonsin kan tänka mig till mitt barn.

Jag älskar dig Martin!



Klimpfjäll för några år sedan



Vi på Ida och Samuel Jerreviks bröllop



Någon vecka innan Sam kom...

...det största beviset på vår kärlek



Behöver jag säga att jag är lycklig som har er?!


Måndag 13:e

God dag!
Idag är det kommunfullmäktige och jag är inte där.
Sam kräktes inatt och nu har han feber, hoppas hoppas hoppas att han inte kräks mer.
Själv följer jag fullmäktige på webbsändningen som man hittar på vilhelmina kommuns hemsida

Framtidsbygget

Nu börjar Centerpartiet det såkallade Framtidsbygget där ett nytt idéprogram ska jobbas fram.
Precis som när vi valde ny partiledare blir även detta en öppen process där alla medlemmar och icke medlemmar har något att säga till om - alla som vill.
På hemsidan, eller via länken nedan finns ett webbverktyg, en wiki. Där finns ett utkast till en text
och den som vill kan gå in och lägga till, ta bort eller formulera om. Dokumenten som ligger där är alltså inte färdigskrivna utan arbetsdokument som kommer växa fram i takt med att människor skriver.
Det handlar om att ta del av så många åsikter, tankar och idéer som möjligt.
När idéprogrammet är klart ska först partistyrelsen och sedan partistämman godkänna det.
 
http://www.centerpartiet.se/framtidsbygget/

Här kan man läsa allt om...allt :)

Inte så konstigt att Centerpartiet kallar sig för Sveriges öppnaste parti!


RSS 2.0